Heb je jouw kind thuis?
Hoe kan je de zorg voor je kind combineren met je (thuis)werk?
Vele ouders van een kind met een handicap melden ons dat het thuiswerk heel moeilijk te combineren is met de zorg voor hun kind met een handicap. Hoe vind je een goed balans tussen (thuis)werk, zorg en leven? Overleg met je werkgever of vertrouwenspersoon op het werk om een zo gunstig mogelijke overeenkomst af te sluiten voor deze uitzonderlijke en tijdelijke situatie om tot een haalbare zorg-werk-leven balans te komen. Indien nodig kan je gebruik maken van een verlofstelsel. Neem contact op met je personeelsdienst, vakbond of sociaal secretariaat om te bekijken wat je mogelijkheden zijn.
We kregen op 23 maart het antwoord van het kabinet van minister Muylle dat er een speciaal verlofstelsel zou voorzien worden voor ouders van kinderen jonger dan 12 jaar en voor ouders van kinderen met een handicap tot 21 jaar. We bleven ijveren voor een uitbreiding van deze leeftijdsgrens bij personen met een handicap. Ondertussen is het corona-ouderschapsverlof goedgekeurd, zonder leeftijdsvoorwaarde voor de kinderen met een handicap: een extra deeltijds ouderschapsverlof voor alle werknemers met minstens één (pleeg)kind jonger dan 12 jaar of met een zorgbehoevend (pleeg)kind ongeacht de leeftijd: De leeftijdsgrens van 21 jaar wordt voor de meest kinderen met een handicap verlaten. Je kan het aanvragen via de RVA. Meer info vind je hier en in de tekst van het Koninklijk Besluit.
Hoe kan je thuiswerk goed organiseren? De hogeschool UCLL geeft je tips die helpen om thuiswerken met kinderen te organiseren. Ook bij Jobat helpen ze je op weg om thuiswerk goed te organiseren.
Hoe ervaren andere ouders deze coronatijden?
- Door de coronamaatregelen wordt de wereld van kinderen en volwassen met autisme op zijn kop gezet, hun structuur valt weg. Lees hier de blog van Tistje over hoe hij als persoon met autisme deze coronatijden ervaart.
- Frauke Cosaert over de eerste momenten tijdens de corona maatregelen in hun gezin.
- Nicole over het gemis van haar dochter die tijdens de corona maatregelen in de voorziening blijft.
- Cindy ging aan het mijmeren en dichten over de periode met haar dochter thuis.
Waar vind je leuke activiteiten voor je kind?
- Stuur grappige zelfgemaakte filmpjes naar familie en vrienden
- Ga in op de online oproep om een beer voor je raam te plaatsen en ga met je kinderen op ‘berenjacht’.
- Maak een mooie tekening voor senioren, de vuilnisman, de postbode, de buren,..
- Kleur een leuke kleurplaat of postkaart voor je superheld, gemaakt door onze collega’s van KVG Vorming
- Knutsel je eigen snoezelmateriaal voor thuis en snoezel tijdens je dagelijkse activiteiten
- Op de website van de school SBSO Baken in Sint-Niklaas vind je allerlei leuk materiaal voor leerlingen met een handicap
- Ook Pinterest is een eindeloze verzameling van creatieve ideetjes. Je kan er zelf prikborden in verschillende thema’s aanmaken en daar ideetjes van andere op vastpinnen.
- De Nederlandse zorgorganisatie Philadelphia heeft een videokanaal op YouTube voor mensen met een verstandelijke beperking : ‘Hallo Thuis’. De uitzendingen, inclusief een dagelijks journaal, volgen een vaste dagstructuur en zijn voor iedereen te bekijken.
- Op de website van De Ouders vind je ontspannende activiteiten voor bijzondere kinderen.
- Op de website van Nora kan je heerlijke receptjes en weekmenu’s vinden en knutselideetjes die ze zelf heeft uitgetest met haar kinderen van 5 en 8 jaar.
- Op de pagina van Studio Petite kan je eenvoudige opdrachtjes vinden.
- Kathleen Amant verzamelde op haar website heel wat materiaal (kleurplaten, werkblaadjes, knutseltips,..), dat je gratis kan downloaden, om te gebruiken in deze coronatijden.
- Katholiek Onderwijs Vlaanderen verzamelde op hun website heel wat ideeën, spelletjes, knutseltips, activiteiten, digitale apps,….
- Ook het Steunpunt voor Inclusie plaatste op hun website een inspiratiebord met spelletjes, activiteiten en tips.
- Via Verhalen aan de lijn wil de Brailleliga het isolement bij blinde en slechtziende personen doorbreken: Op de afgesproken dag neemt een vrijwillige lezer contact op met een persoon met een visuele handicap en biedt hem een literaire verrassing (gedichten, fragmenten uit romans, kortverhalen, filosofische passages) aan de telefoon.
- Centrum Ambulante Revalidatie Impuls maakte een handige bundel met tips voor ouders met oefeningen op het gebied van taal, lezen, fijne en grove motoriek,… om de therapie van je kind verder te zetten ‘vanuit je kot’.
- Pasform ontwikkelt elke week ‘Gazet Vedette’, een krant vol activiteiten voor personen met een verstandelijke handicap om in hun kot te doen.
Hoe hou je deze periode draaglijk en ga je om met stress?
- Zorg goed voor jezelf, wees mild voor jezelf. Deze uitzonderlijke situatie vraagt voor iedereen heel wat aanpassingen. Je doet je best, meer kan je niet doen.
- Zorg voor je psychische hygiëne. Hoe we onze handen proper krijgen, weten we ondertussen wel al. Maar hier lees je hoe je ook je hoofd zuiver kan houden.
- Probeer angst en stress te beperken. Informeer je via betrouwbare bronnen, maar panikeer niet. Hier vind je enkele tips om met gepieker, angstgevoelens en stress om te gaan.
- Zorg voor routines, klein of groot. Fijne momenten om naar uit te kijken of verplichte taakjes die je snel achter de rug wil hebben. Routines zorgen voor voorspelbaarheid, en dat hebben we nodig in deze verwarrende en onzekere tijden.
- Blijf bewegen en kom (verantwoord) buiten. Bewegen is trouwens goed voor lichaam én geest. Als je voldoende in beweging bent, voel je je vanzelf beter in je vel.
- Blijf met elkaar verbonden. Fysieke afstand is nodig om het virus zo snel mogelijk weg te krijgen en zo weinig mogelijk schade op te lopen als maatschappij. Maar, tegelijkertijd is het belangrijk om verbonden te blijven met je omgeving. Communiceer! Samen sterk!
- Zoek een ‘buddy’ om jouw taak wat te verlichten door bijvoorbeeld (1 op 1) virtuele oppas (via beeldbellen) te voorzien via gekke spelletjes, verhaaltjes, … op maat van jouw kind. Of door bij wandelingen of fietstochtjes als vaste bijkomende persoon in het ‘gezin +1’, jou als (alleenstaande) ouder te ondersteunen als ‘buitenbabysit’. Heb je als ouder nood aan een buddy? Registreer je dan op de website van Buddy en vind de perfecte ‘match’!
- Nog meer tips voor mantelzorgers? Die vind je op de site van Magenta of klik hier voor info over wat je als mantelzorger best weet.
- Ook hier vind je nog heel wat interessante tips voor ouders
- Ervaar je toch spanningen in je gezin? Gebruik deze tips of aarzel niet om hulp in de schakelen.
- Het Rode Kruis formuleerde heel wat tips voor verschillende doelgroepen om stress binnen de perken te houden.
- Hoe ga je om met stress, angst, gedragsveranderingen en de psychische gevolgen ervan bij personen met een handicap of autisme? Lees hier een uitgebreide handleiding.
Waar kan jij of je kind terecht als je nood hebt aan een babbeltje?
Heb je nood aan een gesprek? Voel je je eenzaam, angstig of somber? Er zijn verschillende instanties waar jij of je gezinsleden terecht kunnen voor een babbeltje of om je gevoelens en angsten te delen:
- CLB heeft het CLB-chatteam tijdelijk uitgebreid. Ze zijn bereikbaar via telefoon, e-mail, Skype.
- Jongeren en jongvolwassenen kunnen chatten, bellen of mailen met het JAC.
- Teleblok opent uitzonderlijk haar chat en telefoon.
- Ook bij Awel kunnen kinderen en jongeren bellen, chatten of mailen met vragen of problemen terecht. Gratis en anoniem.
- Tele-Onthaal is er voor je: telefonisch of via chat, 24 uur op 24 uur en 7 dagen in de week.
- Aarzel niet om de zelfmoordlijn 1813 te contacteren mocht je daar de nood toe voelen.
- Bij conflicten in het gezin of als het uit de hand loopt kan je terecht bij 1712
- De richtlijnen door het coronavirus hebben een grote impact op de werking van de diensten en voorzieningen Jeugdhulp. Deze pagina geeft een overzicht van de meest actuele informatie.
Enkele initiatieven zijn ook gericht naar personen met een handicap, autisme of ADHD:
- De Kanteling – Multidisciplinaire praktijk voor kinderen, jongeren, volwassenen met en zonder beperking/autisme – heeft een gratis platform op poten gezet om mensen die het psychologisch moeilijk hebben, een gesprek aan te bieden. Dit kan heel eenvoudig via de chatknop van hun website.
- Heb je als persoon met autisme of als ouder nood aan een luisterend oor of tips van ervaringsdeskundigen? Maak dan gebruik van de autismetelefoon of autisme chat.
- Ook voor ouders en voor kinderen met ADHD is het een periode met bijzondere uitdagingen. Zit Stil opende het mailadres oudersvoorouders@zitstil.be – voor ervaringen en good practices – en de luister- en babbellijn ADHD: iedere voormiddag van 9u15 tot 12u30 bereikbaar op 03/830 30 25
- ZOC-SBPV (Zicht op Cultuur – Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen vzw) brengt mensen bij elkaar via een telefoontje. Zou een dagelijkse babbel via telefoon je deugd doen? Of ben je bereid dagelijks iemand op te bellen? Meld je aan via het online inschrijfformulier, via info@zoc-sbpv.be of telefonisch via 0456 13 37 03.
- Ankerpunt biedt je de kans om via gratis eerstelijnshulp 2 x 20 minuten met hen te praten over je zorgen en gevoelens. Heb je nood aan meer ondersteuning, dan kan je een afspraak maken voor de gewone online sessies: secretariaat@ankerpunt.be of 0497 74 68 99.
- Mobilant stelt haar online platform gratis ter beschikking aan al wie nood heeft aan een babbel, raad of informatie. Dit is zowel voor ouders als voor personen met een handicap.