Eerste momenten
Wie ouder is van een kind met extra zorgen, van een kind met een (vermoeden van) handicap herkent wellicht het gevoel dat een donkere wolk de verwachtte roze wolk vaak overschaduwt. De ene dag is die wolk al wat somberder dan de andere dag. Na een moeilijk gesprek of slecht nieuws donder je misschien even van je wolk af. Heeft je kind een stap vooruit gezet of loopt de dag echt soepel, dan loop je die dag met je hoofd in de wolken. De zorgen over je kind zijn en blijven er, net als de wolken boven je hoofd. Die kunnen overweldigend en soms ook verlammend aanvoelen. Maar altijd is er ook dat straaltje zon.
Project “Eerste momenten”
Sinds mei 2021 is Gezin en Handicap van start gegaan met het project “Eerste momenten”. Heb jij het vermoeden dat je kind een handicap heeft? Vernam je nog niet zo lang geleden dat je kind een handicap heeft? Dan nodigen wij je van harte uit voor onze vormingsreeks ‘Eerste momenten’. Gezin en Handicap wil samen met jou op pad gaan. Wij willen je informeren, inspireren en bemoedigen. Wij willen je aantonen dat je er niet alleen voor staat.
Tijdens de webinar reeks staan we stil bij wat je als ouder van een kind met een handicap allemaal moet weten om je kind en je gezin zo veel mogelijk kansen te geven. In verschillende sessies nemen we verschillende thema’s op. Tijdens elke webinarssessie krijg je van ons zeer toegankelijke informatie en geven we je massa’s tips en praktische adviezen mee. Vanzelfsprekend hebben wij ook aandacht voor jouw vragen en ervaringen. Je kan inschrijven voor de sessies waar jij op dit moment nood aan hebt, of je kan aan alle sessies deelnemen. Aan jou de keuze.
Er is iets, wat nu? – afgelopen
“A diagnose is not a label, it’s a key to the door of understanding.”
De zoektocht vanaf het moment dat je voelt ‘er is iets aan de hand met mijn kind’ tot het moment van de diagnose is vaak een lange en intensieve weg. In deze webinar maken wij je wegwijs in de organisaties waar je terecht kan voor een diagnose. Wat zijn de stappen die na een diagnose gezet kunnen worden? En hoe gaat handelingsgerichte diagnose juist in zijn werk?
Lobke Goens, mama van Lou en Miel, komt het verhaal van haar eerste momenten met ons delen. Een medewerker van het centrum voor ontwikkelingsstoornissen (COS) vertelt ons hoe het maken van een diagnose in zijn werk gaat. Een CLB-medewerker komt toelichten hoe zij proberen los te komen van hokjes, labels en etiketjes.
Er is ruimte om vragen te stellen via de chatfunctie en je ervaringen te delen met andere ouders.
We zetten je via deze pagina al wat op weg.
Waar heb ik recht op? – afgelopen
Je kind met een handicap heeft recht op heel wat zaken. Dit is echter afhankelijk van diverse factoren. Onder andere de aard en ernst van de handicap en daarom ook verschillend voor iedereen. In deze sessie vertellen we je waar je recht op hebt en geven we tal van tips en praktische adviezen om deze zaken aan te vragen.
Al gehoord van zorgtoeslag? Of weet je dat je misschien recht hebt op een verminderde telefoonfactuur? Een medewerker van KVG Sociaal Dienstbetoon vertelt het je allemaal.
De informatie in deze webinar is specifiek gericht op kinderen onder de 18 jaar.
Er is ruimte om vragen te stellen via de chatfunctie en je ervaringen te delen met andere ouders.
Waar kan ik terecht voor zorg en ondersteuning? – afgelopen
Als ouder van een kind met een handicap wordt je meteen in het diepe gegooid. Dit zorgt vaak voor heel wat vragen. In deze webinar willen wij je wegwijs maken in de sector en hopelijk een deel van jullie vragen beantwoorden.
Enkele vragen die in de webinar aan bod zullen komen:
- Mijn zoon of dochter heeft (nog) geen erkenning van handicap, heb ik toch al ergens recht op?
- Nu lukt het thuis nog wel, maar moet ik me toch al ergens aanmelden?
- Waar moet ik beginnen? En waar kan ik terecht?
- Hoe moet je een procedure opstarten als rechtstreeks toegankelijke hulp niet voldoende is?
Zorgen deze vragen voor stress en een onrustig gevoel in je lichaam? Wij helpen je graag de weg naar zorg en ondersteuning op een overzichtelijke en toegankelijke manier te vinden.
Leren leven met levend verlies – on demand – 12 oktober tot 26 oktober
Tijdens deze webinar kom je te weten wat de term ‘levend verlies’ juist inhoudt. Manu Keirse biedt via zijn verhalen en ervaringen ouders van een kind met een handicap (h)erkenning en reikt hen tips aan om de handicap van hun kind en al de bijbehorende emoties een plaats te geven. Deze on demand webinar kan je bekijken wanneer het jou past.
Deze webinar komt online vanaf 12 oktober, je kan dan zelf kiezen wanneer je kijkt.
Inschrijven
Beleving van handicap in je gezin. – 28 oktober 2021 – 19u30
Als ouder van een kind met een beperking loop je vaak op de tippen van je tenen. De balans vinden tussen zorg-werk-leven is een hele opdracht. Praktisch, maar ook emotioneel. Want als je een kind met een beperking hebt, verloopt je toekomstbeeld anders dan verwacht. Dit doet soms verdriet, pijn en geeft bij momenten een gevoel van onmacht en onzekerheid. De rest van je leven blijft je kind deze beperking houden. Hoe kun je een beperking loslaten als je er elke dag mee te maken hebt? Of is het als ouder zoeken naar een manier om te (leren) leven met een ‘levend verlies’… Het is interessant dat je voor deze reflectiesessie de webinar van Manu Keirse rond Levend verlies al een keer volgde, maar het is niet noodzakelijk. Deze reflectiesessie zal ingeleid worden door twee gedreven mama’s die ook via (sociale) media op de barricades gaan staan.
Ontwikkeling stimuleren – 25 november 2021 – 19u30
“Ontwikkelen doe je samen.” Albert Janssens
Hoe kunnen we onze kinderen helpen om zo goed mogelijk te ontwikkelen? Een vraag die alle ouders zich stellen. Tijdens deze webinar krijg je handvaten om jouw zoon of dochter zo optimaal mogelijk te laten ontwikkelen, rekening houdend met hun beperkingen. Tijdens deze lezing ontdek je hoe je jouw kind(eren) veerkrachtig in de wereld kan zetten. Ontwikkelen doe je samen, vooral in interactie met je kind, maar ook zelf als ouder. Albert Janssens neemt jullie mee in de wereld van Feuerstein en hoe M.I.S.C. kan helpen om kinderen te begeleiden in hun ontwikkeling (sociaal, emotioneel, via taal en spel). Dankzij zijn jarenlange ervaring, zit deze lezing vol van voorbeelden en verhalen die zullen blijven hangen. Albert Janssens zal jullie sensibiliseren, hoop geven en doen geloven in de ontwikkelingskansen van jullie kind. Want ieder kind, ieder mens, is geboren om te ontwikkelen.
Deze webinar richt zich naar alle ouders van jonge kinderen, vanaf de geboorte tot ongeveer 12 jaar.
Deze webinar is een aanzet voor de reeks “Ontwikkeling stimuleren” die we in het voorjaar met Albert Janssens lanceren.
Meer weten over deze spreker?
– CeSMOO
– boeken van Albert Janssens
Wil je graag op de hoogte blijven van dit project?
– Schrijf je in op onze nieuwsbrief
– Volg ons op facebook
– Neem een kijkje op ons channel